- De zogenoemde Magnificent Seven bestaat uit een selecte club van Amerikaanse techreuzen die op de beurs flink hebben geprofiteerd van de AI-hype.
- Het gaat hierbij om Apple, Amazon, Alphabet/Google, Microsoft, Nvidia, Meta en Tesla.
- Volgens beursstrateeg Michael Kantrowitz van zakenbank Piper Sandler blijven de vooruitzichten voor drie leden van de Magnificent Seven goed, maar ziet het er voor twee van hen minder goed uit.
- Lees ook: De AI-hype is een typisch voorbeeld van een illusie waar beleggers massaal voor vallen, volgens een beursveteraan
Slechts zeven aandelen zijn goed geweest voor het leeuwendeel van het rendement van de brede S&P 5000-index in de Verenigde Staten afgelopen jaar. Apple, Amazon, Nvidia, Tesla, Microsoft, Meta en Alphabet/Google.
Deze club die het meest heeft geprofiteerd van de AI-hype staat bekend als de Magnificent Seven. Als groep behaalden ze op de beurs een gemiddeld rendement van meer dan 70 procent in 2023, terwijl het gemiddelde van de rest van de S&P 500-index minder dan 10 procent bedroeg.
Voor dit jaar willen beleggers weten: kan die outperformance aanhouden?
Beursstrateeg Michael Kantrowitz van de Amerikaanse zakenbank Piper Sandler stelt dat dit afhangt van welke van de zeven aandelen je onder de loep neemt. Beleggers moeten ze niet allemaal over één kam scheren.
In de onderstaande tabel heeft Kantrowitz uitgesplitst hoe de Magnificent Seven individueel gepresteerd hebben op de beurs, vanaf het jaar 2000. Te zien is dat ze zeker niet elk jaar allemaal tegelijk omhoog of omlaag aan.

In een recent rapport schrijft Kantrowitz dat drie van de zeven leden van de Magnificent Seven goed gepositioneerd zijn om sterk te blijven presteren op de beurs. In twee gevallen oordeelt de beursstrateeg negatief en voor twee is het oordeel neutraal.
De 'Magnificent 3': Alphabet/Google, Meta en Apple
De drie aandelen waar Kantrowitz het meest positief over is, zijn Alphabet, Meta en Apple. Eerstgenoemde is het moederbedrijf van onder meer Google en YouTube. Onder Meta vallen sociale mediaplatforms als Facebook, Instagram en WhatsApp; en Apple is de krachtpatser die iPhones, AirPods, MacBooks en andere techproducten levert.
Bij het analyseren van de zeven aandelen kijkt Kantrowitz naar fundamentele kwaliteiten, maar ook naar de neerwaartse risico's voor de bedrijven. Die twee maatstaven heeft de beursstrateeg samengebracht op een schaal van 1 (meest aantrekkelijk) tot 10 (minst aantrekkelijk).
Op fundamentele kwaliteiten scoren Alphabet en Meta elk een 1. Apple komt daar vlak achter met een 2. De bedrijven scoren mede zo hoog, omdat ze een hoge winstgevendheid en een hoog winstmomentum hebben ten opzichte van de rest van de S&P 500. De waarderingen van Alphabet, Meta en Apple zijn ook redelijk.
De neerwaartse risico's bij deze drie bedrijven zijn volgens Kantrowitz beperkt. De grootste zwakte van Alphabet/Google is operationele efficiëntie. De grootste tekortkoming van Meta is kwaliteit van het ondernemingsbestuur. Het grootste risico bij Apple is de waardering van het aandeel.
Per saldo geeft Kantrowitz Alphabet een score van 4 op de neerwaartse risicoschaal, terwijl Meta een 2 krijgt en Apple een 3. Op de risicoschaal is 1 ook de beste score en 10 de slechtste.

De niet-zo-geweldige 2
Amazon en Microsoft zitten wat Kantrowitz betreft in de middenmoot, waardoor deze aandelen niet heel koopwaardig zijn. Tegelijk is er ook geen reden om ze te verkopen.
Dan blijven er twee aandelen over: Tesla en Nvidia. Daar ziet de beursstrateeg overwegend neerwaartse risico's. Tesla krijgt op dit punt een 10 (de laagste score) en chipmaker NvidiA een 9.
In vergelijking met de rest van de Magnificent Seven heeft Tesla een hoge waardering, vanwege een grotere kans op onregelmatigheden in de boekhouding, meer risico wat betreft schommelingen in de omzet, een zwakker technisch koersmomentum en nog een aantal andere minpunten, volgens Kantrowitz. Nvidia heeft vergelijkbare kenmerken.
Tesla scoorde met een 10, de laagst mogelijke score, ook zeer slecht op het gebied van fundamentale kwaliteiten. Dit heeft te maken met de relatief lage winstgevendheid, lage winstgroei en hoge waardering.
Interessant genoeg behaalt chipmaker Nvidia de hoogst mogelijke score wat betreft de fundamentele kwaliteiten, een 1. De winstgevendheid is hoog en het potentieel voor winstgroei is sterk. Maar Kantrowitz is beducht dat de neerwaartse risico's het aandeel kwetsbaar maken.